Poolbelevenis Middelburg 5-7 maart 2009

Een familieportret van Maarten Loonen
optimale schermgrootte 1024 x 768 pixels
ga naar vorige --- volgende

De afsluiting van het Internationaal Jaar van de Poolgebieden vindt plaats in Middelburg. Er is een wetenschappelijk sympoisum, een officële afsluiting, waarbij prins Willem Alexander en prinses Maxima aanwezig zijn, en een tentoonstelling voor het publiek. Achtereenvolgens zie je op deze pagina de stand, die ik heb opgebouwd, een video van het bezoek van prins Willem Alexander en prinses Maxima aan de stand, en nog wat foto's als mijn vrouw en dochter zich bij ons voegen.
aankondiging mijn stand de keutel staat centraal
Van rechts naar links, is er een algemene poster van het project BIRDHEALTH, dan op de grond een nestje van een noorse stern en daarboven drie buitenlende noorse sternen en een video waarbij Janwillem een nestcontrole uitvoert. Dan weer een poster met resultaten van BIRDHEALTH. Dan hangt er een wintervacht van een poolvos. Een poster van het onderzoek van Janwillem aan de vossen met daaronder zijn video van spelende poolvosjes. Tenslotte een poster over het Nederlands Poolstation op Spitsbergen en een foto van het koninklijk bezoek vorig jaar. Een stukje van het poolstation is nagebouwd met de Nederlandse vlag. Op de volgende tafel draait een video met mijn keutelles en hangt een poster. Hier wordt uitgelegd dat een ganzenkeutel bij veel van ons onderzoek centraal staat. Daarom heb ik op een stoeltje een stukje gras met een echte keutel onder een stolp. Aan het traliewerk hangen de twee walruskoppen die ik gemaakt had van papier maché met een poster van de veranderingen die deze dieren meemaken nu het ijs smelt. Tenslotte nemen Jouke Prop en Eva Wolters de stand over met een video over het ganzen vangen, samen met een tentje en attributen en een poster over het toenemend aantal ijsberen tijdens hun veldwerk. Met twee telescopen kunnen mensen ganzenringen lezen die we in de verte om een brandgansmodel hebben gehangen.
de walrussen op klompen bij het Nederlands Poolstation een namaaknestje van een noorse stern

beelden uit de video beelden uit de video beelden uit de video
Prins Willem Alexander en prinses Maxima bezoeken de stand die ik heb opgebouwd voor Poolbelevenis. We krijgen ruim aandacht. Ik wil ze zoveel laten zien, dat ik een beetje teveel doorratel. Eerst de foto van de Scandinavische troonopvolgers die mij vorig jaar bezochten op Spitsbergen. Daarom heb ik iets van het poolstation nagebouwd en loop ik op klompen. om die sfeer te herscheppen. Daarna vertel ik kort iets over mijn onderzoek BIRDHEALTH, aan de rol van ziektes in arctisch broedende vogelpopulaties. Het filmpje van de poolvossen trekt hun aandacht en Willem Alexander vraagt wat hun aanwezigheid voor de vogels betekent. Janwillem antwoord voor mij. Dan zijn de drie minuten weer om en gaat het hoog bezoek verder. In de TV-uitzending van "Blauw Bloed" mag ik daarna nog iets vertellen over mijn ervaring (in de uitzending vanaf minuut 15:33 tot en met 18:16).



Op zaterdag komen Willemijn en Marion helpen en mijn moeder en tante Willemien op bezoek. Willemijn bedient bij de Discovery Truck de machine waarmee Harro Meijer sneeuw heeft gemaakt op de Groenlandse ijskap. Ze loopt de gehele dag rond met een stikker van het Willem Barentsz Poolinstituut en het Internationaal Jaar van de Poolgebieden op haar borst.



 VOLGENDE
 VORIGE
 INDEX

Navigation Centre
Naar de index van het fotoalbum: http://loonen.fmns.rug.nl/familie.
Naar de persoonlijke webpagina van Maarten Loonen: http://www.maartenloonen.nl.